Blog: 7 noodzakelijke vaardigheden om met Corona om te gaan
Hoe kom ik deze Corona tijden door? Hoe overstijg ik Corona?
Hoe haal ik hier voordeel uit? Hoe ga ik om met deze veranderingen? – 7 tips.
Ik geef toe, Corona heeft me flink de wind uit de zeilen gehaald. Ik wist het even niet meer.
Voor Corona ons leven ging beheersen spraken we reeds over een VUCA wereld: Volatility, uncertainty, complexity and ambiguity. Nu worden we allemaal hiermee dagelijks geconfronteerd.
Corona heeft onze wereld nog complexer en vooral onzekerder gemaakt. Ik hoor veel mensen zeggen: “je kan niets plannen”, en dat is voor velen een grote frustratie. De onzekerheid, over een verjaardagsfeestje, Kerstmis, je job, je inkomen, je bedrijf, je personeel, je hypotheek, je investeringen, … En tegelijkertijd draait de wereld verder. Dus is het een uitdaging hiermee om te gaan.
Deze 7 vaardigheden helpen je erdoor.
1. Begrip
Het is belangrijk om correct geïnformeerd te zijn, om vragen te stellen, om antwoorden te vinden zodat we de situatie kunnen begrijpen en aanvaarden.
Ik lees vandaag dat er weer een nieuw woord is : doomscrollen. Dit is niet wat ik bedoel met informatie vinden. Wat belangrijk is, is dat je weet wat kan en wat niet, dat je voldoende geïnformeerd bent over de steunmaatregelen, over alternatieven om zaken te doen, om je werk uit te oefenen; dat je weet op welke sites je correcte informatie kan vinden.
Begrip voor de situatie houdt in dat je door op de hoogte te zijn van de feiten (en dus niet de roddels en het fake-news) je oordeelkundige beslissingen kan nemen en niet als een kip zonder kop rondloopt. Het spreekt vanzelf dat de wekelijks veranderende regels dit niet eenvoudig maken. Maar dit is dan weer een reden om op de hoogte te blijven.
2. Tolerantie
Door respectvol om te gaan met de opgelegde regels en deze op een verdraagzame manier te aanvaarden, maken we het onszelf gemakkelijker. Door steeds weer te zitten klagen wordt je niet vrolijk. Het is nu eenmaal wat het is. Corona is een feit, en het heeft een desastreuze invloed op de ganse wereld, de hele mensheid. Als je de situatie aanvaardt zoals ze is en er naar best vermogen mee omgaat, verdraagzaamheid of tolerantie toont voor de steeds veranderende regels (de politici hebben dit ook nog nooit meegemaakt en doen hun best om zo goed mogelijk met deze pandemie om te gaan) dan maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.
Let wel: tolerantie is echter geen gelatenheid. Het betekent niet dat je alles aan je laat voorbij gaan. Tolerantie is evenmin weerstand. Rebellie biedt geen soelaas. Blijf dus alert maar ook tolerant.
3. Flexibiliteit
Flexibiliteit is kracht! Dit is één van de vooronderstellingen van NLP, en één van mijn favorieten. Darwin zei het ook al :” It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change”.
Onze levens zijn dooreen geschud. We moeten telewerken, en tegelijkertijd voor onze kroost zorgen, we mogen niet meer gezellig gaan shoppen, met vrienden of vriendinnen gezellig bij mekaar zitten, feesten is anders, rouwen is anders, op reis gaan is anders, al onze zo gegeerde sociale contacten moeten noodgedwongen anders. Onze vrijheid wordt op de proef gesteld.
Als je je kan aanpassen aan de veranderende situatie, als je jouw vaste routines en prioriteiten in vraag stellen kan of zelfs loslaten, dan sta je gemakkelijker open voor alternatieven. Wat is de beste handelswijze of denkwijze in deze veranderende situatie? Hoe kan ik hier op een andere, betere manier mee omgaan? Hoe kan ik toch nog sociale contacten hebben? Er zijn zo veel manieren om contact te houden met vrienden en geliefden, met of zonder beeld.
4. Creativiteit
Als je flexibiliteit zegt, dan houd dit impliciet in dat je beroep doet op je creativiteit. Hoe kan je anders werken? Hoe kan je je anders ontspannen? Hoe kan je anders sporten, trainen?
Maar ook, hoe kan ik hier nu anders over denken? Wees nieuwsgierig naar de denkwijze van anderen. Hoe denken anderen hierover? Hoe gaan anderen hiermee om? Zou dit ook voor jou lukken? Welke ideeën kan je overnemen of aanpassen naar jouw noden en wensen?
5. Veerkracht
Blijf niet bij de pakken zitten! Bekijk wat je kan doen om de situatie aan te pakken, om er voor jezelf het beste van te maken. Geloof in jezelf en de kracht om vooruit te gaan.
Corona is hier nog wel een tijdje. Het is volkomen normaal dat je uit je lood bent geslagen. je bent misschien mijn job kwijt, al dan niet tijdelijk. Je vreest voor je job. Je hebt een dierbare verloren aan Corona. Je moet je werk en of gezinssituatie helemaal anders aanpakken. Een mens zou voor minder de moed verliezen.
Maar zelfmedelijden heeft nog nooit iemand vooruit geholpen. Wat wel helpt is mededogen, zelf-medeleven. Wanneer je respectvol en begripvol kijkt naar je angsten en je verdriet, dan kan je weer de moed opbrengen om je schouders te rechten, en om nieuwe manieren te vinden om met deze situatie om te gaan.
6. Uithoudingsvermogen
Specialisten zeggen nu al dat het tot eind volgend jaar zal duren vooraleer het leven weer een beetje normaal wordt, zoals we het gewend waren. Andere stemmen waarschuwen ons voor een derde golf. Nog anderen spreken over andere virussen die ons leven zullen beïnvloeden. Met andere woorden, we kunnen er maar beter mee leren leven, tot nader order.
Hoe doe je dat? Stel jezelf nieuwe doelen, en formuleer deze volgens de SMART methode. [Specifiek: Is de doelstelling eenduidig? Meetbaar: Onder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt? Acceptabel: Zijn deze doelen acceptabel voor de doelgroep en/of het management? Realistisch: Is het doel haalbaar? Tijdsgebonden: Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?]
Focus op je doelstellingen, niet op de hindernissen. Komen er hindernissen op je pad, bekijk dan op welke manier je hiermee kan omgaan en neem actie. Stel je doelen bij wanneer de situatie opnieuw verandert.
En vooral, vier elk succes! Wees je bewust van de vooruitgang en wees er trots op. Het geeft je extra kracht, energie en motivatie voor de volgende stap en het volgende positief resultaat.
7. Delen
Blijf in dit proces niet alleen. Samen ben je sterker, gelukkiger. Deel je plannen met je vrienden, familie, dierbaren, collega’s, …. Nodig anderen uit om mee te werken aan je projecten of ze te volgen.
Door je aanpak te delen help je anderen. Zij kunnen ook ideeën opdoen. Daarenboven creëer je accountability (verantwoording), wat maakt dat je minder snel zal opgeven want anderen gaan je bevragen en daardoor je extra motiveren.
Tenslotte is er de wetenschap dat alles voorbijgaat, niets is eeuwig.
Uiteindelijk zal ook Corona weer over gaan. En kan je tevreden terugkijken naar wat je geleerd hebt en hoe je gegroeid bent.
Vond je dit artikel interessant? Deel dit bericht dan aub. Je vrienden en kennissen kunnen er ook baat bij hebben.
Deel dit bericht
E-mail: info@growcoaching.be
BTW: BE0890.759.017