Blog: Ben jij snel afgeleid?

Meer productiviteit met de 20 seconden regel

Ik wil het graag met jou hebben over afleidingen die je productiviteit en succes verminderen.

Heb je het gevoel dat hoe harder je probeert te werken, hoe meer afleidingen je tegenkomt die je van je werk houden?

Om dit tegen te gaan had ik de gewoonte om online afleidingen uit te schakelen. In het begin werkte dit wel maar dan had ik ineens weer internet nodig voor een taak waar aan ik werkte en ik was weer vertrokken, de ene klik leidde naar de andere. Nog snel mijn mails checken. Oh, een berichtje op LinkedIn, … met andere woorden, ik liet me weer afleiden en dit ging ten koste van mijn focus en de hoeveelheid werk dat ik gedaan kreeg.

Laat ons eerlijk wezen, afleidingen zitten overal! Tenzij je actie onderneemt om afleidingen te stoppen zal je productiviteit nooit zo hoog zijn als die van succesvolle ondernemers.

Gelukkig bestaat er een eenvoudige techniek die je kan helpen om “afleidingsvrij” te leren werken.

Shawn Achor, een aanhanger van de positieve psychologie, ontwierp de 20 seconden regel.

Achor stelt dat een mens aangemoedigd kan worden om een taak te volbrengen of uit te stellen door 20 seconden toe te voegen of af te trekken van de tijd die je nodig achtte om deze taak te volbrengen.

Bijvoorbeeld : als je 3 minuten nodig hebt om ’s morgens een smoothie te maken voor je naar je werk vertrekt zal je meer geneigd zijn deze positieve handeling als gewoonte aan te nemen als je een manier vond om het te doen in 2 minuten en 40 seconden.

20 seconden lijken misschien niet veel maar volgens Achor kan dit een wereld van verschil maken als het er om gaat om jezelf te motiveren.

Ikzelf vind dat de 20 seconden regel het beste werkt bij afleidingen. Bijvoorbeeld, als je normaal gezien (zoals de meeste mensen) regelmatig je werk onderbreekt om je mails te checken, las dan de 20 seconden buffer in. Dit kan je doen door ofwel je toestel zo in te stellen of wel om jezelf op te leggen om 20 seconden te wachten vooraleer je je mails checkt.

Doe dit en je zal vinden dat :
• Je je mails veel minder zal checken
• Je je focus zal versterken op de taak waar je mee bezig bent
• Je een manier zal gevonden hebben om je los te maken van deze afleidingen

Door 20 seconden aan een handeling toe te voegen die je zou willen doen maar die je afleidt van je echte werk zal je minder geneigd zijn je te laten afleiden.

Bedenk nu eens voor jezelf welke tijd- en productiviteitswinst je zou kunnen realiseren door de 20 seconden regel toe te passen? Om het voorbeeld van het checken van je mails te nemen, de meeste mensen checken hun e mails 20 keer per dag. Door dit te halveren heb je al een behoorlijke tijdswinst gekregen.

Maar de voordelen gaan veel verder dan dit. Onderzoek uitgevoerd aan de Carnegie Mellon universiteit toont aan dat wij niet gemaakt zijn om regelmatig van de ene naar de andere taak over te gaan, (zoals het creëren van een power point presentatie naar het checken van een bericht op Facebook). Het blijkt dat we, bij elke afleiding, zelfs tot 25 minuten kunnen nodig hebben om ons volledig opnieuw in te werken in onze oorspronkelijke taak.

Het is dus absoluut nodig om het aantal afleidingen zo veel mogelijk te beperken. Als je dit doet zal je productiviteit hoog scoren!!

Als je afleidingen en multitasken als een probleem ervaart in jouw leven, dan hoop ik dat dit artikel je
geholpen heeft.

(bron : lifehack)

Gepost in: Coaching

Deel dit bericht

logo growcoaching

E-mail: info@growcoaching.be
BTW: BE0890.759.017

loopbaancheque banner

Loopbaanbegeleiding met loopbaancheques van VDAB.

Stap richting een gelukkiger leven!

Gemandateerd loopbaancenrum voor VDAB