Blog: Is het tijd voor een carriereswitch?

Doe er wat aan met onderstaande tips

 

Ben je niet meer gelukkig in je job? Haal je er geen voldoening meer uit? Ga je met tegenzin naar je werk ’s morgens? 

Dan is het hoogtijd om de volgende stap voor te bereiden.  Vele mensen zitten vast in een job die ze niet meer leuk vinden.  Als een vriend hen vraagt : “hoe is het op je werk?” dan antwoorden ze : “’t is wel ok, ik overleef”.

De meeste mensen zijn tevreden dat ze de rekeningen kunnen betalen, maar gelukkig worden ze er niet meer van.  ze staan stil.  Jij kan zelf, vol vertrouwen, stappen zetten en de richting van je loopbaan bepalen.

Jij verdient een gelukkig leven met een goede work-life balance.  Laat ons eens kijken naar de redenen waarom jij een nieuwe job nodig hebt en hoe je dat kan waarmaken om meer welbevinden te ervaren.

 

Welke signalen maken jou duidelijk dat je aan een carrière switch toe bent?

Lichamelijke en mentale signalen :

Ontevredenheid over je werksituatie heeft een negatieve invloed op je  gezondheid.  Als je het gevoel hebt dat je op de tippen van je tenen moet lopen omdat je anders niet voldoet aan de verwachtingen, dan geeft je lichaam je een aantal signalen :

 • burn-out
 • stress
 • gewichtstoename
 • slaapstoornissen
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • lusteloosheid
 • spijsverteringsproblemen
 • spierpijn in je nek
 • concentratieproblemen
 • angstgevoelens
 • depressie

Als je zelfvertrouwen verminderd is, dan is het tijd om te kijken of deze stressvolle job nog voor jou is.  Deze negatieve energie straal je uit naar je gezin en je vrienden.

 

Waarom is het tijd voor een carrière switch?

Een vriendin werkte in de medische sector.  Ze was verpleegster in een groot ziekenhuis.  Na enkele jaren begon ze hoe langer hoe meer de problemen van haar patiënten aan te trekken, ze kreeg teweinig tijd om met de mensen te praten door de opgelegde tijdsdruk.  Ze voelde zich hoe langer hoe meer uitgeput en misnoegd als ze naar huis ging en dit had een invloed op haar relatie met haar man en kinderen.  Op een dag stond ze op en besloot ze om er iets aan te doen, om haar toekomst in eigen handen te nemen.  Ze solliciteerde voor een kantoor job in het ziekenhuis.  Dit betekende dat ze administratief werk deed, wat niet echt door de maatschappij wordt verwacht van een verpleegster maar ze werd er wel rustiger door, gelukkigerook.

Dit is een schoolvoorbeeld van iemand die door de negatieve stress van haar werk van job veranderde, in dezelfde branche bleef werken maar toch haar loopbaan omgooide.  Een carrière switch kan een jeugd droom in vervulling doen gaan, je zelfvertrouwen een boost geven en je goesting om te gaan werken terug doen komen.

Als jij één van volgende ervaringen hebt, dan is een nieuwe job vinden zeker voor jou :

 • Je werkt in een negatieve omgeving.  Een nieuwe job in een ander bedrijf kan dit verhelpen
 • Je werkt met een moeilijke baas.  het is zeer stresserend om met een moeilijke baas te moeten werken.  Leren “nee” zeggen, grenzen stellen is een vaardigheid die je kan leren.
 • Je krijgt niet voldoende uitdagingen.  Vele mensen nemen een job aan beneden hun mogelijkheden omwille van de angst om fouten te maken, door een gebrek aan zelfvertrouwen, omdat ze niet buiten hun comfort zone durven te gaan.  Het leven is kort.  Als je niet voldoende uitdagingen krijgt dan heb je het gevoel dat het leven aan jou voorbij gaat.

De meeste mensen die voelen dat ze aan een nieuwe job toe zijn ervaren daar frustraties. Wat zijn jouw frustraties?

 • Hoger salaris. De wens voor een hoger salaris kan een reden zijn om te denken dat je in de foute job zit.  Als je meer wil verdienen dan zou het kunnen  dat je meer tijd zal moeten investeren in je werk, of dat je een hogere functie zal moeten bekleden.  Soms komen mensen hier na enkele jaren op terug omdat de bijkomende stress te veel wordt.
 • Impulsieve beslissingen.  Sommige klanten komen mij opzoeken voor loopbaancoaching en zeggen me dan dat ze net hun ontslag hebben ingediend.  Ze waren het echt beu.
 • Je hebt (nog maar eens) een promotie gemist.  Ik heb vrienden die wel 5 keer gesolliciteerd hebben voor een promotie.  Soms heeft het echt tijd nodig om een promotie te krijgen.  Blijf je dan in je huidige job of ga je op zoek naar een andere?
 • Je verveelt je op het werk.  Wil je echt een andere functie of kan je je job blijven doen?  Zou je nieuwe uitdagingen kunnen vinden in een hobby, in een nieuwe opleiding, of zou je iets kunnen plannen met collega’s tijdens de lunch pauze?

Een carrière switch is tijdrovend.  Misschien heb je nood aan een bijscholing of een radicaal nieuwe opleiding?  Je zal je netwerk moeten aanspreken.  Je kan ook best sollicitatietraining volgen.

Wat zijn je werk waarden?  Welke zijn jouw talenten? Wat wil je?  Wat kan je?

Dit zijn vragen die je kan beantwoorden door het volgen van loopbaanbegeleiding met loopbaancheques van vdab.

Gepost in: Loopbaan tips

Deel dit bericht

logo growcoaching

E-mail: info@growcoaching.be
BTW: BE0890.759.017

loopbaancheque banner

Loopbaanbegeleiding met loopbaancheques van VDAB.

Stap richting een gelukkiger leven!

Gemandateerd loopbaancenrum voor VDAB