Blog: Voel jij je ook zo moe?
Ontdek waarom en leer hoe je weer energie vind
We voelen ons meer en meer moe en zelfs uitgeput. Sterker nog, veel mensen gaan ervan uit dat het moe zijn een onderdeel is van een drukbezette persoon die leeft en werkt in de 21e eeuw.
Soms is de oorzaak duidelijk – misschien heb je te veel uren op kantoor doorgebracht, of ben je misschien net verhuisd naar een nieuwe woning. De reden is echter niet altijd zo voor de hand liggend.
Denk jij dikwijls : “Waarom ben ik altijd zo moe?”, dan is deze blog voor jou.
Je leert hier welke de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid zijn en hoe je je energieniveau kunt verhogen.
Waarom ben je de hele tijd zo moe?
1) Slaapgebrek
We weten allemaal dat een gebrek aan slaap vermoeidheid veroorzaakt, maar wist je dat veel mensen niet eens beseffen dat ze niet genoeg rust krijgen elke nacht?
De gemiddelde volwassene van 18 tot 60 jaar heeft elke nacht ten minste 7 uur slaap nodig als hij optimaal wil leven. Helaas komt één derde van de mensen hier niet toe.
Een gebrek aan slaap leidt niet alleen tot vermoeidheid, maar ook tot een verhoogd risico op een reeks ziekten, waaronder diabetes.
2) Ongezond eten
Je eetgewoontes hebben een enorme impact op hoe je je voelt. Wanneer je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt of te veel bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers dan zal je energieniveau dalen en word je moe.
Je lichaam heeft een verscheidenheid aan vitamines en mineralen nodig, veel groenten en fruit eten dus. Het eten van snoep en andere junkfood kan je een korte energie boost geven, maar als je bloedsuikerspiegel daalt dan voel je je weer moe. Het is het beste om gezonde maaltijden en snacks te eten met regelmatige tussenpozen gedurende de dag, omdat dit een stabiel energieniveau bevordert.
Alcohol en cafeïne worden het best vermeden of in kleine hoeveelheden genuttigd, omdat beide je natuurlijke slaappatroon verstoren. Vermijd dit zeker voordat je naar bed gaat.
Tot slot, drink voldoende water, 1,5 liter per dag. Als je niet genoeg drinkt kan je uitgedroogd raken. Dit resulteert al snel in vermoeidheid, hoofdpijn en verminderde aandacht.
3) Te veel zitten en te weinig bewegen
Je zou denken dat als je veel zit er energie wordt bespaard, maar dan heb je het mis.
Bewegen is een geweldige manier om vermoeidheid te overwinnen.
Je hoeft geen uren te trainen. Slechts 20 minuten matige training heeft reeds een stimulerend effect. Mensen die veel zitten overdag slapen ’s nachts minder.
Het beste is om elke dag te bewegen. Vermijd zware inspanningen laat op de avond, omdat dit je lichaam kan stimuleren en het moeilijker kan maken om in te slapen als je naar bed gaat.
4) Stressvol leven
We zitten allemaal af en toe in stressvolle situaties. Je staat misschien onder druk op het werk, je hebt te maken met relatieproblemen of je maakt je zorgen over je financiën.
Stress kan je slaappatroon veranderen. Piekeren kan je ’s nachts wakker houden. Meer dan 40% van de volwassenen meldt dat ze “redelijk” of “slecht” slapen tijdens perioden van stress.
Ons lichaam produceert adrenaline, cortisol en andere “vecht of vlucht” chemicaliën wanneer het onder druk staat. Dit proces is een uitstekende manier om het lichaam voor te bereiden op een noodsituatie, maar het maakt een goede nachtrust moeilijk.
5) Medische oorzaken
Wat als je geprobeerd hebt om positieve veranderingen in je levensstijl aan te brengen en toch nog steeds uitgeput bent? Het zou kunnen dat je lijdt aan een niet-gediagnosticeerde medische aandoening.
Sommige ziekten kunnen aanhoudende vermoeidheid veroorzaken. Maak een afspraak met je arts als je je geruime tijd moe voelt. Een (bloed)onderzoek kan een aantal aandoeningen uitsluiten.
Bloedarmoede: een laag aantal rode bloedcellen resulteert in vermoeidheid en zwakte.
Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS): extreme vermoeidheid die minstens 4 maanden aanhoudt.
Depressie: een gebrek aan energie, moeite met concentreren, een gevoel van leegte of droefheid en een afname van de algemene motivatie kunnen wijzen op een depressie.
Diabetes: glucose is een van de primaire energiebronnen van het lichaam.
Slaapapneu: de ademhaling wordt onderbroken. Het gevolg is een verstoorde slaap die de volgende dag vermoeidheid veroorzaakt. Snurken is een veel voorkomende indicator van slaapapneu.
Schildklieraandoening: stoornissen resulteren in vermoeidheid en zwakte.
Hoe kan je stoppen met je moe en dus energieker te voelen?
Hier zijn 8 manieren om de oorzaak van je vermoeidheid aan te pakken en je te helpen beter te slapen en je elke dag energieker te voelen.
1. Ontspan en ontstress
Er zijn veel manieren om te ontspannen maar als je je dagelijks gestresseerd voelt kan je best ook dagelijks ontspanningsmomenten inlassen.
Verander je perspectief. Vaak komt stress door je denkwijze. Probeer een stressvolle situatie op een andere manier te bekijken door een alternatieve positieve inslag te vinden. Als je woon-werkverkeer vol zit met omleidingen of wegwerkzaamheden, kun je dit als een perfect moment beschouwen om naar opbeurende muziek te luisteren. Het draait allemaal om het je focus op het positieve te richten.
Koop een plant. Onderzoekers hebben ontdekt dat planten in je buurt een ontspanningsreactie kunnen teweegbrengen. In de natuur vertoeven heeft een kalmerende en therapeutische werking op onze hersenen. Dus een pauze nemen om in een park of bij een boom te zitten kan je stressniveaus verminderen.
Maak een korte wandeling. Een wandeling zal helpen om je hoofd leeg te maken en endorfines te stimuleren, waardoor stresshormonen worden verminderd. Als je op je werk bent loop dan een paar keer de trappen op en af . Probeer zo nu en dan een langere wandeling te maken om echt een boost te krijgen. Nogmaals, je focus verschuiven weg van stressvolle gedachten.
Lach. Je zal je meteen beter voelen. Neem de tijd voor een grappige videoclip of die vriend op te bellen die je altijd aan het lachen maakt. Lachen is echt het beste medicijn!
2. Hier en nu
Door mindfulness te beoefenen en jezelf in het hier en nu te plaatsen zal je minder piekeren en beter slapen. Piekergedachten gaan over het verleden en daar kan je niets meer aan veranderen, of over de onzekere toekomst maar daar kan je nog niets over weten dus helpt piekeren niet. Lees HIER meer over onze mindfulness-trainingen.
Dankbaarheid is een mooie tool om je onmiddellijk beter te voelen. Probeer het maar eens, schrijf elke avond 3 dingen neer waar je dankbaar voor bent. Het leert je een roze bril op te zetten in plaats van een zwarte.
3. Eet gezonder
Het voedsel dat we eten (en niet eten) heeft een enorme invloed op onze gezondheid. Als het gaat om ons slaappatroon, beïnvloedt voedsel ons circadiane ritme, de 24-uurs cyclus die ons lichaam elke dag volgt. Het is dus belangrijk om te kijken naar wat we in ons lichaam stoppen.
Je kunt beter slapen door een paar veranderingen aan je dieet aan te brengen:
Eet pinda’s. Als je moeilijk in slaap kunt vallen, eet dan meer pinda’s of natuurlijke pindakaas. Die zijn een rijke bron van niacine en dit helpt de afgifte van serotonine te verhogen, wat ons slaperig maakt.
Kersen, tomaten, ananas, banaan, walnoten en amandelen bevatten melatonine (die onze lichaamsklok bestuurt). Eén studie toonde aan dat het drinken van geconcentreerd kersensap resulteerde in een verbeterde slaapkwaliteit en -duur.
Probeer donkere chocolade. Donkere chocolade helpt je lichaam en geest te ontspannen. Zorg ervoor dat je bij pure chocolade blijft, want melkchocolade bevat tyrosine dat in dopamine omgezet wordt en als stimulerend middel fungeert.
4. Vermijd cafeïne en alcohol
Natuurlijk, cafeïne kan je op korte termijn een boost geven, maar je zou je toch loom kunnen blijven voelen. En de bijwerkingen van cafeïneconsumptie? Hoofdpijn, prikkelbaarheid en uitdroging.
Probeer in plaats daarvan veel water te drinken gedurende de dag. Je brein voelt natuurlijk en energiek aan. Gebruik ook energiebevorderende voedingsmiddelen, zoals amandelen, sinaasappels, zalm, spinazie of bosbessen.
Elke vorm van alcohol is slecht voor je slaap
5. Geniet van de zon
Slechts vijftien minuten in de zon verhoogt je vitamine D-spiegel, die samen met vitamine B verantwoordelijk is voor de bestrijding van vermoeidheid. Een veel voorkomend symptoom van vitamine D-tekort is je moe voelen, humeurig en gestrest. Ga naar buiten in de zon!
6. Beweeg
Als je te weinig beweegt verspil je energie.
Als je moe bent, is het laatste dat je wilt doen, actief zijn en rondlopen. Maar je zult er van versteld staan hoeveel deugd het kan doen om wat lichaamsbeweging te hebben.
Maar beweeg bewust en met mate. Overdreven lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je je lichaam uitput waardoor je je nog meer vermoeid zal voelen.
Probeer de balans te vinden tussen activiteit en rust.
7. Doe een powernap
Er zijn talloze voordelen aan hazenslaapjes : verbeterde alertheid, beter geheugen en verhoogde prestaties.
Maar als je langer dan 20 minuten slaapt is er veel kans dat je je nog slechter voelt. Zorg ervoor dat je je wekker instelt!
8. Schakel jezelf uit
Acht van de tien mensen houden hun mobiele telefoons ’s nachts aan. Ongeveer de helft gebruikt zijn telefoon ook als wekker.
Onderzoek heeft aangetoond dat het heldere (blauwe) licht dat wordt uitgestraald door elektronica en smartphones een impact heeft op ons slaapgedrag.
Best is om na 20.00 uur tv, computer en gsm te beperken. Het is beter om een boek te lezen of gewoon wat ontspannende muziek te beluisteren voordat je gaat slapen.
Samenvattend
Als je merkt dat stress je levenskwaliteit beïnvloedt is het zeker tijd om je gewoonten te bekijken. Wees je bewust van je energiegevers en energievreters. Hoe reageer jij op stressoren? Neem nieuwe gewoontes aan waardoor de stress in je lichaam vermindert.
Door meer lichamelijke beweging in te lassen, door social-media en blauw licht te verminderen ‘s avonds, door bewuster om te gaan met wat je eet zal je meer energie krijgen en verminder je je stressmechanismen.
Beslis om vandaag nog iets aan je vermoeidheid te doen en geef jezelf het beste wat je jezelf kunt geven om je welzijn te verbeteren en je niet altijd moe te voelen.
Wil je hier meer over weten? Wil jij je ook uitgerust en vitaal voelen? Heb je vragen?
Heb je hierover een ervaring die je graag wil delen?
Neem dan contact op: christine@growcoaching.be en vertel me hoe ik jou kan helpen.
Deel dit bericht
E-mail: info@growcoaching.be
BTW: BE0890.759.017